- bramvh
- 0 Comments
- 485 Views
Professioneel eindresultaat. Met deze schilder tips lukt dat!!
Als je zelf aan het schilderen gaat in je huis, wil je natuurlijk een eindresultaat als een ervaren meesterschilder. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
1. Verdiep je in het materiaal en de verf die je wil gaan gebruiken.
Misschien nog wel belangrijker dan bij het schilderen van muren en plafonds is goed materiaal. Ook is het belangrijk om de haarsoort van je kwast aan te passen aan de soort verf die je wilt gebruiken.
Een goede kwast of roller draagt bij aan een mooi eindresultaat. Het is bv zonde om een prachtige hoogglans lak te hebben geschilderd op je trap en dan om de haverklap een kwasthaar eruit moet plukken of ziet zitten omdat je hebt bezuinigd op je materiaal.
Ditzelfde geldt voor schuurpapier. Als het papier vol zit of niet meer “vanzelf” schuurt is het verstandig een nieuw stukje of velletje te pakken. Om een spiegelglad resultaat te krijgen schuur je vlakke delen altijd met een schuurkurk of blokje.
2. Bekijk je ondergrond vooraf goed om verrassingen te voorkomen.
Bekijk je ondergrond goed, inspecteer op houtrot, beschadigingen en loszittende verf. Kom je houtrot tegen behandel het dan in deze 7 simpele stappen.
3. Verwijder loszittende verf, ontvet je ondergrond en werk oneffenheden bij met de juiste plamuur.
Verwijder loszittende delen en ontvet alles met st. Marc of Universol. Je kunt ook een scheut ammoniak in een emmer water doen om te ontvetten maar omdat ammoniak een nogal hinderlijke geur heeft, adviseren we st. Marc of de ammoniakvervanger Universol. Vervolgens ga je pas schuren.
4. Vul alle gaatjes en kiertjes
Oneffenheden en beschadigingen plamuur je met een geschikt product. Let op: als je voor een transparante afwerking kiest (vernis, blanke lak of parketlak) let dan op de kleur van je vulmiddel.
Grote oneffenheden werk je bij met een 2 componenten plamuur en kleine krasjes en beschadigingen maak je onzichtbaar met botermalse lakplamuur of kneedbaar hout.
Kit evt. naden met een overschilderbare acryllaatkit, Breng deze netjes en strak aan want het aanbrengen is meteen je eindresultaat. Kit kan niet meer geschuurd of bijgewerkt worden als hij eenmaal droog is.
Nadat je plamuur droog is dienen alle reparatieplekjes geschuurd te worden om eilandvorming te voorkomen. Gebruik hiervoor niet te grof schuurpapier (korrel P150 is prima) omdat je anders krassen krijgt in je ondergrond die misschien wel zichtbaar blijven.
5. Gronden
Alleen kaal hout of geplamuurde plekken dienen in de grondverf gezet te worden. Ben je bezig met onderhoudswerk? Dan volstaat het plaatselijk gronden van de reparatieplekken.
Kies voor een grondverf op kleur om een zo goed mogelijke dekking te creëren met je aflaklaag. Mochten er evt. beschadigingen komen in je eindlaag vallen deze ook minder op.
Zorg wel voor een egale laag (grond desnoods het gehele oppervlak)
Mocht je overstappen van verfsysteem, dus van terpentinegedragen verf naar watergedragen of andersom dan kan het mogelijk zijn dat je een hechtprimer moet gebruiken. Informeer bij je verfleverancier wat het beste is voor jou ondergrond en wensen.
Licht schuren met fijn schuurpapier en stofvrij maken voordat je met de eindlaag aan de gang gaat.
6. Eindafwerking
Roer de verf goed door voor een egale glans en egale kleur. Schud de verf over in een verfbakje of strijkvaatje.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Verdeel in je hoofd het oppervlak in vlakken en werk vlak voor vlak van boven naar beneden.
Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de ‘vlakke’ delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven. Ga verder met vlak 2 en zorg ervoor dat je nat in nat werkt. Bewerk vlak 2 hetzelfde als vlak 1.
Werk zo het volledige oppervlak af en strijk dan nog 1 keer alles af door in dezelfde richting te kwasten of rollen. Rol de laatste keer alles naar dezelfde kant af zodat je geen verschil krijgt bij strijklicht.